Terug naar overzicht

Gebroeders Vaags

Vaags Molenwerken in Aalten is een echt familiebedrijf dat sinds de jaren ’90 van de 20e eeuw professioneel wordt gerund door drie broers: Walter (1970), Gerben (1972), en Martijn Vaags (1974). Hoe hebben ze van het kleine eenmansbedrijf van hun vader Henk, die vooral onderhoudsmolenmaker was, een complete molenmakerij gemaakt? Hun verhaal geeft een prachtige inkijk in hoe het molenmakersvak zich ontwikkeld heeft door de jaren heen. Liefde voor het vak blijkt de motor achter hun succes.

Henk Vaags

Vader Henk Vaags: zzp’er avant la lettre
Sinds 1960 was Henk Vaags molenmaker, destijds in dienst bij molenmaker Ten Have. In 1974 heeft hij dat bedrijf overgenomen. Walter vertelt hoe zijn vaders werk er destijds uitzag: “Hij heeft heel lang alleen gewerkt, werkplaats aan huis. Hij kon dus geen grote restauraties doen. Hij maakte veel onderdelen, ook voor andere molenmakers die daar niet aan toekwamen. Hij kreeg steeds meer het onderhoud van molens hier in de buurt. Het woord bestond toen nog niet, maar hij was zzp’er zou je kunnen zeggen.”

Vanzelfsprekende keuze
Eind jaren ’80, begin jaren ’90 groeiden de drie broers het bedrijf in. Walter: “Het bedrijf was toen vrij klein. Mijn vader werkte alleen, samen met zijn zwager Martie te Brake. Het was altijd de bedoeling dat wij erbij kwamen. Dus toen we met school klaar waren, rolden we alle drie het bedrijf in.” De broers hebben deze stap nooit als verplichting ervaren, eerder als vanzelfsprekende keuze. Walter: “Voor mijzelf geldt: ik heb nooit aan wat anders gedacht. We liepen van kinds af aan al mee. Vroeger hadden we de werkplaats aan huis, dus ja, dat was de achterdeur uit, en de werkplaatsdeur in. Daar speelden we en van het spelen kwam meehelpen. Vaak moest dat ook wel als er even een vrachtwagen gelost moest worden, of pa even iets zwaars te doen had, en wij waren al wat sterker.”

Wilt u meer lezen? Bekijk hier het artikel van het gehele interview (mei 2021).


Terug naar overzicht


TRANSCRIPTIES

AUDIO