Gesprekken met molen iconen

Het molenbehoud kent in Nederland een lange en belangrijke geschiedenis, en de molen wordt wereldwijd als een icoon van ons land  beschouwd.

De Hollandsche Molen vindt dan ook dat deze geschiedenis op allerlei manieren bewaard moet blijven, ook via interviews met mensen die haar mede hebben vormgegeven. Aan de hand van gesprekken met kopstukken uit het molenveld, de moleniconen, ontstaat een authentiek en veelzijdig beeld van de ontwikkelingen in de molenwereld sinds de Tweede Wereldoorlog. ‘Oral history’ past ook volledig in de huidige tijdgeest.

De serie interviews begon in 2019 en wordt de komende jaren voortgezet. Hier, op allemolens.nl, presenteert De Hollandsche Molen u verslagen, transcripten en audiofragmenten van deze gesprekken. Samen geven zij een uniek beeld van de geschiedenis van het molenbehoud en het ambacht van molenaar.

Gebroeders Vaags

Vaags Molenwerken in Aalten is een echt familiebedrijf dat sinds de jaren ’90 van de 20e eeuw professioneel wordt gerund door drie broers. Hun verhaal geeft een prachtige inkijk in hoe het molenmakersvak zich ontwikkeld heeft door de jaren heen. Liefde voor het vak blijkt de motor achter hun succes.
Lees meer


Sjaak Brasser

Sjaak Brasser (1960) is de zevende generatie in zijn molenfamilie, de zesde op deze korenmolen. Als kind woonde hij met zijn ouders in de knechtswoning, zijn grootouders woonden in de woning naast de molen.
Lees meer


Leo Endedijk

Eigenlijk had Leo Endedijk (1957) niet zoveel met molens, toen hij op 1 april 1985 bij de vereniging De Hollandsche Molen mocht beginnen als redacteur van het verenigingsblad. Al snel werd hij gegrepen door de veelzijdigheid van de molenwereld.
Lees meer


Gijs van Reeuwijk

Gijs van Reeuwijk (1963) kwam als kind al met molens in aanraking. Ze werden de rode draad in zijn leven. Tegenwoordig is hij zelfstandig molenadviseur, na een carrière bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.
Lees meer


Maarten Dolman

Maarten Dolman (1961) is beroepsmolenaar op korenmolen De Windotter in IJsselstein, al sinds 1987. Het molenaarschap werd hem met de paplepel ingegoten: hij groeide op tussen de olieslagers in de Zaanstreek.
Lees meer


Eric Zwijnenberg

Eric Zwijnenberg

Eric Zwijnenberg (1946) was een van de acht ‘jonge honden’ die eind jaren zestig de wereld van het molenbehoud bestormden. Een wereld die tot dan toe leek voorbehouden aan deftige notabelen van De Hollandsche Molen. 
Lees meer