Molen Iconen

Het molenbehoud kent in Nederland een levendige geschiedenis. Aan de hand van gesprekken met kopstukken uit het molenveld, de moleniconen, ontstaat een uniek en authentiek stuk geschiedschrijving. Dat de molen wereldwijd als een icoon van Nederland wordt beschouwd dienen ook komende generaties te beseffen. ‘Oral history’ past ook volledig in de huidige tijdgeest. Komende jaren worden met diverse iconen gesprekken gevoerd. Op allemolens.nl worden verslagen, transcripten en audio fragmenten van deze gesprekken gepubliceerd. Samen vormen zij een uniek beeld van de geschiedenis van het molenbehoud en het ambacht molenaar.

Eric Zwijnenberg

Eric Zwijnenberg

Eric Zwijnenberg (1946) was een van de acht ‘jonge honden’ die eind jaren zestig de wereld van het molenbehoud bestormden. Een wereld die tot dan toe leek voorbehouden aan deftige notabelen van De Hollandsche Molen. 
Lees meer


Maarten Dolman

Maarten Maarten Dolman (1961) is beroepsmolenaar op korenmolen De Windotter in IJsselstein, al sinds 1987. Het molenaarschap werd hem met de paplepel ingegoten: hij groeide op tussen de olieslagers in de Zaanstreek.
Lees meer


Gijs van Reeuwijk

Gijs van Reeuwijk (1963) kwam als kind al met molens in aanraking. Ze werden de rode draad in zijn leven. Tegenwoordig is hij zelfstandig molenadviseur, na een carrière bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.
Lees meer


Leo Endedijk

Eigenlijk had Leo Endedijk (1957) niet zoveel met molens, toen hij op 1 april 1985 bij de vereniging De Hollandsche Molen mocht beginnen als redacteur van het verenigingsblad. Al snel werd hij gegrepen door de veelzijdigheid van de molenwereld.
Lees meer