Terug naar overzicht

Maarten Dolman

Maarten Dolman (1961) is beroepsmolenaar op korenmolen De Windotter in IJsselstein, al sinds 1987. Het molenaarschap werd hem met de paplepel ingegoten: hij groeide op tussen de olieslagers in de Zaanstreek.

Maarten Dolman bij de maalbak

“Het werken op een korenmolen leerde ik doordat ik met mijn vader meeging naar de Veenmolen in Wilnis. Hij was daar vrijwillig molenaar. Ik was altijd met molens bezig, ik tekende ze, ik knutselde ze. Ik wist al jong dat ik beroeps wilde worden”, herinnert hij zich, staande bij de maalbak van De Windotter. Dolman leerde het vak bij Jan Hoogendoorn in Woerden. “Hij heeft nog echt met zijn handen in het meel gezeten, toen er nog op windkracht gemalen werd en de molens nog economisch in bedrijf waren.”

Stenen scherpen
Het stenen scherpen leerde Dolman vervolgens bij Jan van Beek, een industriemolenaar. Die signaleerde begin jaren zeventig dat het korenmolenaarsvak verloren dreigde te gaan, doordat de vaardigheid om molenstenen te scherpen begon te verdwijnen. “Als je je stenen niet kunt scherpen, dan kun je geen goed meel malen. En van slecht meel kan een bakker geen brood bakken”, weet Dolman. Het scherpen van molenstenen is het uittikken van de groeven, de zogenoemde maalbanen. Die slijten door het malen. Met een scherphamer of bilhamer tik je ze uit zodat de kerf weer scherp wordt, ook wel het ‘billen’ van de steen genoemd.

Wilt u meer lezen? Bekijk hier het artikel van het gehele interview (februari 2019).


Terug naar overzicht


TRANSCRIPTIES

AUDIO